Ga terug

Tempeh poké bowl met pindadressing

Deze vegan poké bowl wordt gemaakt met tempeh in plaats van vis en is lekker spicy! De frisse pinda-limoendressing maakt het af.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hawaiaans, Japans
Trefwoord: Pittig, Vegan, Vegetarisch
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 kop zilvervliesrijst
  • 1 grote wortel
  • 150 gram sojabonen
  • 1/2 komkommer
  • 250 gram tempeh
  • 1/4 rode kool fijngesneden

Pinda-limoen dressing

  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 limoen
  • 1 theelepel sojasaus
  • 150 milliliter water
  • 1/2 citroen

Garnering

  • zwarte sesamzaadjes
  • gefrituurde uitjes

Tempeh marinade

  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 theelepels Brandal sambal
  • 3 eetlepels sojasaus

Instructies

  • Doe de rijst in de pan samen met 1,5 kop water. Breng aan de kook. Laat de rijst voor 13 minuten koken. Giet de pan af en laat de pan daarna nog voor 10 minuten staan met de deksel erop. Doe de rijst in een plastic of houten kom (iets wat geen warmte vasthoudt) en laat afkoelen.
  • Snijdt de tempeh in gelijkmatige blokjes. Ik doe dit door de tempeh eerst in plakken van een cm dik te snijden. Dan snijdt ik de plakken in drie repen en vervolgens de repen in vier blokjes. Doe de blokjes in een ovenschaal die past in je airfryer. Voeg de ingrediënten voor de marinade toe en meng goed door. Stel de airfryer in op 180 graden en laat de tempeh hier 9 minuten in bakken. Roer de tempeh om de paar minuten om, zodat alle blokjes evenveel kleur krijgen. Laat de tempeh vervolgens afkoelen.
  • Snijd de rode kool in fijne reepjes en doe deze in een kom. Knijp de halve citroen hierover uit en bestooi met een beetje zout. Zet opzij zodat de rode kool zachter kan worden.
  • Doe alle ingrediënten voor de pindadressing in een kleine pan. Verwarm op laag vuur. Roer en wacht tot de ingrediënten zich mengen tot een uniforme substantie. Wanneer er een gladde, dunne dressing is ontstaan, zet je de pan uit en laat je de dressing afkoelen.
  • Kook de sojabonen voor 6 min in ruim water. Giet ze af en laat ze schrikken onder koud water. Bestooi met zeezout en zet opzij.
  • Schil de wortel met een dunschiller. Leg de wortel op een snijplank en houdt de wortel op zijn plek door een vork net onder het kopje te steken. Maar vervolgens horizontale bewegingen met je dunschiller vanaf de vork naar het kontje van de wortel. Op deze manier krijg je dunne, krullende linten. Leg de linten opzij.
  • Snijdt de komkommer in de lengte door de helft. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijdt de helften vervolgens in plakjes.
  • Tijd om de bowl samen te stellen! Leg de zilvervlies rijst op de bodem. Leg de tempeh, de wortellinten, de sojabonen, de komkommer en de rode kool hier kloksgewijs op. Garneer de komkommer met de sesamzaadjes en leg de gefrituurde uitjes in het midden. Serveer met de dressing apart.