Ga terug

Geroosterde bloemkoolsalade

Knapperig geroosterde bloemkool is de ster van deze kruidige salade
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Fris, kruidig, Salade
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 grote krop bloemkool
  • 2 rode uien
  • 310 gram linzen
  • 15 gram platte peterselie
  • 5 gram dille
  • 2 paprika's
  • 2 eetlepels Ras el Hanout
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels koriander
  • 2 theelepels komijn
  • 175 gram zilvervliesrijst
  • 400 ml water
  • olijfolie

Groene tahin saus

  • 100 ml tahin
  • 2 eetlepels griekse yoghurt
  • 30 gram bladpeterselie
  • 3 eetlepels citroensap
  • water

Garnering

  • 200 gram feta
  • 1 handje hazelnoten
  • blaadjes platte peterselie

Instructies

  • Breng de zilvervliesrijst in 400 ml water aan de kook. Wanneer het water kookt, draai het vuur laag en laat zachtjes koken voor 15 minuten. Giet af en laat nog 10 minuten in de pan staan. Laat de rijst vervolgens afkoelen op een koud oppervlak. Bijvoorbeeld in de schaal waar je de salade in gaat serveren.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C of de airfryer op 180 °C.
  • Snijdt de bloemkool in kleine roosjes en doe deze in een kom. Voeg de specerijen aan de kom toe, samen met een snuf zout en peper. Besprenkel rijkelijk met olijfolie. Meng de ingrediënten vervolgens door elkaar met je handen, masseer de kruiden goed in de bloemkool. Verdeel de roosjes over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster voor 20 minuten in de oven. Gebruik je de airfryer? Doe de roosjes dan in het frituurmandje en rooster ze voor 15 minuten. Laat afkoelen.
  • Giet de linzen af en lek deze uit.
  • Snijd de rode uien en paprika's in kleine blokjes. Hak de kruiden fijn. Doe de rode ui, paprika, kruiden, uitgelekte linzen en afgekoelde bloemkool in een serveerschaal. Voeg een eetlepel citroensap toe en besprenkel met wat olijfolie. Hussel de ingrediënten door elkaar.

Groene tahin saus

  • Doe alle ingrediënten samen in een food processor. Mix tot er een homogene saus ontstaat. Voeg vervolgens water toe om de gewenste consistentie te krijgen. Breng op smaak met wat peper en zout.

Garnering

  • Verdeel de salade over vier kommen of diepe borden. Besprenkel de salades rijkelijk met de saus. Brokkel de feta over de salade. Hak de walnoten en garneer de salades ermee. Maak af met wat blaadjes peterselie.