Ga terug

Vegetarische Bibimbap met spicy vega gehakt

Dit populaire Koreaanse gerecht is een kom vol rijst en heerlijke groenten. Deze vegetarische versie maak ik met plantaardig vega gehak.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Koreaans
Trefwoord: Grainbowl, Groenten, Pittig, Rijst, Vegetarisch
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 175 gram basmati rijst
  • 400 ml water
  • 1 courgette
  • 3 wortels
  • 100 gram tauge
  • 1 krop broccoli (klein)
  • 175 gram vega kruimgehakt Bijvoorbeeld van Vivera of de Vegetarische Slager
  • 1 eetlepel Gojuchang
  • 1 theelepel Gojucharu
  • sesamolie
  • 2 eieren

Toppings

  • Kimchi
  • Sesamzaadjes
  • Shiracha

Instructies

  • Doe de rijst met het water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook voor 13 minuten. Zet het vuur uit en laat de pan met de deksel voor 10 minuten staan. Roer de rijst hierna even om en zet de pan opzij in een handdoek om de rijst warm te houden.
  • Snijd de courgette in kleine reepjes, de wortels in dunnen plakjes en de broccoli in roosjes. Verhit een wokpan met een beetje sesamolie. Bak hierin de gesneden groentes apart per soort. Wok tot de groente gaar is en een lekker kleurtje heeft gekregen. Voor de broccoli en wortel is dat 7-10 minuten, voor de courgette 10-12 minuten. De taugé heeft maar een paar minuten nodig. Haal de pan tussendoor van het vuur en wrijf de pan schoon met een keukenpapiertje (let op: heet). Wanneer de groente klaar is, doe ze dan in een bakje afgedekt met aluminium folie.
  • Verhit een steelpan met olijfolie. Bak hierin het vega gehakt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de gojuchang en gojucharu toe en meng goed. Wanneer het mengsel te dik is, kun je het verdunnen met een paar druppels water. Zet het vuur laag.
  • Verhit een nieuwe steelpan met een beetje sesamolie. Breek hierin twee eitjes om twee mooie spiegeleieren te vormen. Bak tot het eiwit is gestold.
  • Tijd om de kommen te vullen! Pak twee diepen kommen en vul de bodem met de gekookte rijst. Verdeel de verschillende warme groenten en het gehakt hier kloksgewijs op. Leg het gebakken eitje er in het midden op. Maak af met eventuele toppings: kimchi, shiracha saus en sesamzaadjes.