Vegetarische Bibimbap met spicy vega gehakt

Vegetarische Bibimbap met spicy vega gehakt

Snel klaar, barstensvol groenten én een ideale manier om je koelkast leeg te maken: Bibimbap is een gerecht om van te houden. Dit recept voor vegetarische bibimbap is een vega versie van het populaire Koreaanse gerecht, met plantaardig gehakt een spiegelei en natuurlijk de overheerlijke pittige saus.

Bibimbap betekent in het Koreaans letterlijk gemengde rijst, of husselrijst. Het gerecht bestaat uit verschillende onderdelen die samen worden geserveerd in een kom. Vaak is dat gekookte rijst met verschillende groentes, wat vlees, kimchi, een ei en pittige gochujang saus. Pas aan tafel mix je de ingrediënten door elkaar en ontstaat het heerlijk pittige rotzooitje. Vandaar husselrijst!

De bronnen van proteïne in Bimimbap zijn het ei en een kleine hoeveelheid rundvlees. Voor deze vegetarische bibimbap heb ik het rundvlees vervangen door vega gehakt. Ik gebruik meestal het plantaardige kruimgehakt van Vivera, maar je kunt natuurlijk de versie gebruiken die je zelf het lekkerst vind. In plaats van vega gehakt kun je ook gemarineerde tempeh kiezen. Leuk weetje: traditioneel werd het geserveerd met een rauw ei. Bibimbap werd geserveerd in verhitte stenen kom, die er samen met de warme ingediënten voor zorgde dat het ei gaarde. Hier wordt het gerecht vaak geserveerd met een spiegelei, zonder warme stenen kom. Net zo lekker!

Lekker veel groenten

Of bibimbab gezond is? Zeker weten! Want naast een bron van vezels (rijst) en proteïne, bevat het veel vitamines door de verschillende groentes die je gebruikt. Wortel, courgette en taugé zijn een paar van de groenten die je vaak terugziet in bibimpap. Maar eigenlijk zijn er geen regels en dit maakt het een heel veelzijdig gerecht. In Korea variëren de groentes die voor de bibimbap worden gebruikt met het seizoen. Spinazie en broccoli smaken er ook heerlijk bij. Vegetarische bibimbap is daarom een heel fijn restjes-recept om de overblijfselen in je koelkast mee op te maken.

Als topping is kimchi super lekker bij dit recept. Kimchi is een bijgerecht gemaakt van gefermenteerde kool en misschien wel het bekendste gerecht uit de Koreaanse keuken. Kimchi is heel erg leuk om zelf te maken, maar ook veel werk. Ik koop mijn kimchi van Clark Fermentation. Die is bovendien vegan (andere kimchi bevat vaak vissaus).

Pro tip voor vegetarische bibimbap

Heb je extra veel haast? In dit recept wok ik de verschillende groentes per soort in een wokpan. Deze veeg ik tussendoor even schoon. De groenten houd ik dan warm in bakjes met aluminiumfolie. Dit doe je zodat je de groenten mooi afgescheiden opdient in de kommetjes. Maar als je extra snel klaar wilt zijn, is dat natuurlijk helmaal niet nodig. Je kunt de groenten dan gewoon in dezelfde pan bij elkaar wokken. Wok dan eerst de harde groenten zoals broccoli en wortel en eindig met de zachte groenten toe zoals taugé.

Vegetarische Bibimbap met spicy vega gehakt

Dit populaire Koreaanse gerecht is een kom vol rijst en heerlijke groenten. Deze vegetarische versie maak ik met plantaardig vega gehak.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Koreaans
Trefwoord: Grainbowl, Groenten, Pittig, Rijst, Vegetarisch
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 175 gram basmati rijst
  • 400 ml water
  • 1 courgette
  • 3 wortels
  • 100 gram tauge
  • 1 krop broccoli (klein)
  • 175 gram vega kruimgehakt Bijvoorbeeld van Vivera of de Vegetarische Slager
  • 1 eetlepel Gojuchang
  • 1 theelepel Gojucharu
  • sesamolie
  • 2 eieren

Toppings

  • Kimchi
  • Sesamzaadjes
  • Shiracha

Instructies

  • Doe de rijst met het water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook voor 13 minuten. Zet het vuur uit en laat de pan met de deksel voor 10 minuten staan. Roer de rijst hierna even om en zet de pan opzij in een handdoek om de rijst warm te houden.
  • Snijd de courgette in kleine reepjes, de wortels in dunnen plakjes en de broccoli in roosjes. Verhit een wokpan met een beetje sesamolie. Bak hierin de gesneden groentes apart per soort. Wok tot de groente gaar is en een lekker kleurtje heeft gekregen. Voor de broccoli en wortel is dat 7-10 minuten, voor de courgette 10-12 minuten. De taugé heeft maar een paar minuten nodig. Haal de pan tussendoor van het vuur en wrijf de pan schoon met een keukenpapiertje (let op: heet). Wanneer de groente klaar is, doe ze dan in een bakje afgedekt met aluminium folie.
  • Verhit een steelpan met olijfolie. Bak hierin het vega gehakt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de gojuchang en gojucharu toe en meng goed. Wanneer het mengsel te dik is, kun je het verdunnen met een paar druppels water. Zet het vuur laag.
  • Verhit een nieuwe steelpan met een beetje sesamolie. Breek hierin twee eitjes om twee mooie spiegeleieren te vormen. Bak tot het eiwit is gestold.
  • Tijd om de kommen te vullen! Pak twee diepen kommen en vul de bodem met de gekookte rijst. Verdeel de verschillende warme groenten en het gehakt hier kloksgewijs op. Leg het gebakken eitje er in het midden op. Maak af met eventuele toppings: kimchi, shiracha saus en sesamzaadjes.






Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept