De beste manier om tempeh te bereiden

De beste manier om tempeh te bereiden

Ik wil niet opscheppen, want ik heb van mijn moeder geleerd dat opscheppen niet netjes is. Maar dit tempeh recept is echt DELICOUS! Tempeh heeft een specifieke smaak en niet iedereen vindt het lekker. Maar het is mij gelukt om al meerdere tempeh-sceptici verliefd te laten worden op dit product. Mijn geheim? De tempeh bereiden in de airfryer. Op deze manier wordt de tempeh heerlijk knapperig!

Wat is tempeh?

Tempeh is een product gemaakt van gefermenteerde bonen. Dit zijn meestal sojabonen. In tegenstelling tot bij tofu, gebruik je bij het maken van tempeh wel de hele sojaboon. Daardoor is tempeh rijker is aan vezels, vitaminen en eiwitten. Dit maakt tempeh een goede vleesvervanger. Ook is tempeh steviger van structuur. Tempeh wordt ook wel eens gemaakt van andere bonen. Wil je uit overwegingen voor milieu minder sojabonen eten? Kijk dan eens bij Clark Fermentation. Dit Rotterdamse bedrijfje maakt soja-vrije tempeh door bijvoorbeeld gele spliterwten te gebruiken. En dat is ook nog eens heel erg lekker!

Waar kun je tempeh kopen?

Voor tempeh hoef je allang niet meer naar de eco-plaza of een andere specialistische winkel. De meeste supermarkten verkopen tegenwoordig tempeh. Die vind je dan in de koeling, bij de vleesvervangers. Zelf gebruik ik het liefste de tempeh van Vivera. Deze is verpakt in een flink blok van 400 gram en is lekker stevig. Albert Heijn eigen merk tempeh is ook erg lekker, maar wat zachter en duurder.

Een goede marinade doet wonderen

Veel supermarkten verkopen naast naturel tempeh ook gemarineerde tempeh. Maar zelf je tempeh marineren is veel lekkerder en zo gepiept!
Een goede marinade key voor lekkere tempeh. Mijn favoriete marinades zijn:

  • Mijn signature: sojasaus, sesamolie en sambal oelek;
  • Net even wat anders: Miso en sinaasappel;
  • Á la Nourish Atelier: sesamolie, sojasaus, knoflook, gember en shirasha;
  • Lekker simpel: ketjap en sesamolie

De bovenste gebruik ik het meeste. Deze is lekker pittig en makkelijk te maken. Lekker in bijvoorbeeld de vegan poké bowl met tempeh! In tegenstelling tot vlees hoef je tempeh niet lang te marineren. Een half uur in de koelkast is meer dan voldoende. Ik marineer de tempeh vaak maar enkele minuten, de smaak is vaak even lekker.

De tempeh snijden

Je kunt tempeh eigenlijk zo snijden als je wil. Reepjes, dobbelsteentjes, plakjes; ik heb al van alles voorbij zien komen. Een goede vuistregel is hier: hoe kleiner, hoe knapperiger. Daarom kies ik vaak voor wat dikkere reepjes, dan bereik je de perfecte ratio tussen crunchy van buiten en zacht van binnen. De tempeh-steakjes uit het Bowls of Goodness kookboek van Nina Olsson vind ik ook een hele leuke variant! Hierbij bereid je de tempeh in kleine driehoekjes.

Tempeh bereiden in de aifryer

Dan nu het moraal van dit verhaal: hoe kun je tempeh het beste klaarmaken? Met behulp van een heteluchtfriteuse (airfryer) krijg je de tempeh heerlijk knapperig. Er zijn heel veel recepten om tempeh te bereiden: bakken, wokken, frituren, noem maar op. Ik heb er veel geprobeerd, maar vond de tempeh vaak te zacht en niet knapperig genoeg. Als probeersel deed ik ze een keer in de airfyer en dat bleek een succes! Het resultaat is een sappige binnenkant en een stevig, krokant korstje. Mocht je je dus al afvragen: kan tempeh in de airfryer? EN OF!

Knapperige tempeh uit de airfryer

Het geheim van krokante tempeh? Bereid de tempeh in de airfryer voor een heerlijk knapperig resultaat.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd9 min
Eventuele tijd om te marineren30 min
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: krokant, makkelijk, simpel, snel, Vegan, Vegetarisch
Porties: 4 personen
Cost: €4,00

Equipment

  • Airfryer
  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 400 gram tempeh

Snelle spicy marinade

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 theelepels Sambal Brandal

Instructies

  • Haal de tempeh uit de verpakking en snijd in gewenst formaat.
  • Voeg de ingrediënten voor de marinade toe aan de ovenschaal (die past in je airfryer) en meng. Je kunt de marinade in het recept gebruiken of kies uit één van de bovenstaande ideeën. Voeg de tempeh toe en hussel alles voorzichtig door elkaar. Je wilt dat elk stukje tempeh goed met de marinade is bedekt.
  • Optioneel: dek de ovenschaal af met vershoudfolie en marineer voor 30 minuten om de smaken goed te laten intrekken. Ik doe dit overigens zelden! Kort marineren is bij tempeh in mijn ervaring net zo effectief.
  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden celcius. Zet de overschaal vervolgens op de bakplaat van de airfryer ( ik gebruik hiervoor de pizza plaat). Heb je deze niet, dan kun je ook de tempeh los in het frituurmandje doen. Let op: de tempeh wordt dan wel wat droger.
  • Bak de tempeh vervolgens voor 9 minuten in de airfyer.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept