Ga terug

Chili sin carne

Deze vegetarische chili maakt je weer helemaal warm van binnen. Lekker met frisse gucamole en rijst.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: kruidig, Pittig, winter

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1/2 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 400 gram tomatenblokjes in blik
  • 265 gram kidneybonen in blik
  • 265 gram zwarte bonen in blik
  • 265 gram mais in blik
  • 1 wortel
  • 2 theelepels Picadillo (Johnny boer mix)
  • 1 1/2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 kop zilvervlies rijst
  • 1 grote avocado
  • 2 theelepels citroensap
  • Zout en peper
  • 3 bosuien

Instructies

  • Snijd de rode ui doormidden en dan in partjes. Snijd de wortel in kleine blokjes. Pers de knoflook fijn in een knoflook pers of rasp deze. Zet een hapjespan op middelhoog vuur en voeg olijfolie toe. Voeg de wortel, ui en knoflook toe en fruit deze voor ongeveer 5 minuten tot de ui glazig is en de wortel zachter is geworden.
  • Snijd de paprika in blokjes van 1 cm en voeg deze toe aan de pan. Bak voor nogmaals 5 minuten.
  • Kook de zilvervliesrijst in 1,5 kop water, in 15 minuten gaar. Laat na het koken de rijst tien minuten staan, zonder de deksel van de pan te halen. Controleer of de rijst goed is en zet de pan afgesloten, in een handdoek gewikkeld, opzij.  
  • Laat de bonen en de mais uitlekken. Voeg vervolgens de bonen, mais en de kruiden toe en roer zodat de smaken zich goed mengen. Bak voor een minuutje en voeg dan de tomatenblokjes met het sap toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel voor 30 minuten sudderen. Voeg water toe wanneer het geheel te dik wordt.
  • Prak de avocado fijn. Voeg de citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. 
  • Snijd de bosuien in smalle rondjes.
  • Serveer de chili in een kom met de rijst en de gucamole bovenop. Bestrooi rijkelijk met bosui.