Chili sin carne met rijst en guacamole

Chili sin carne met rijst en guacamole

Wanneer de regen met bakken uit de hemel komt en de wind buiten zo guur is dat je gezicht er pijn van doet, heb ik altijd zo erg behoefte aan chili. Chili sin carne is voor mij echt het perfecte comfort food. Het kost niet veel moeite om het te maken en voor je het weet zit je op de bank een kommetje spicy goodness naar binnen te lepelen.

Chili SIN carne is de vegetarische variant van chili CON carne. Con carne betekent met vlees, en sin carne zonder vlees. Dat is wel hoe ver mijn Spaans reikt. Ik vond dit gerecht vroeger al heerlijk. Mijn moeder maakte het vaak en dan zaten we altijd met ons gezin te smullen. Haar versie maakte ze met gemengd gehakt. Ondertussen ben ik erachter dat chili eigenlijk helemaal geen vlees nodig heeft om smaakvol te zijn. Met gerookt paprikapoeder creëer je eenzelfde umami.

Het ontbreken van vlees maakt het gerecht ook niet minder voedzaam. De meerdere soorten bonen zorgen voor de ijzer, het eiwit en de vitamine-B die je ook in vlees vindt. Ik gebruik gewoon bonen uit blik. Gedroogde bonen zijn een gezondere keus, maar peulvruchten weken kost veel tijd. Heb je tijd over, dan zou je de bonen uit blik in dit recept kunnen vervangen door de gedroogde variant. Tegenwoordig bevatten deze blikken minder zout, suiker en additieven dan vroeger, vandaar dat ik voor het gemak de blikvariant gebruik. De voedingsstoffen uit de verschillende groentes, de gezonde vetten uit de avocado en de vezels uit de zilvervlies rijst maken je bordje een schijf van vijf!

Krijg je een keer vrienden op bezoek? Dan kun je ook de Mexicaanse bowl serveren. Deze bowl bevat als basis rijst en dezelfde chili sin carne, maar is door de salsa, zoete aardappel en saus net kleuriger en feestelijker.

Veel plezier met koken!

Chili sin carne

Deze vegetarische chili maakt je weer helemaal warm van binnen. Lekker met frisse gucamole en rijst.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: kruidig, Pittig, winter

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1/2 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 400 gram tomatenblokjes in blik
  • 265 gram kidneybonen in blik
  • 265 gram zwarte bonen in blik
  • 265 gram mais in blik
  • 1 wortel
  • 2 theelepels Picadillo (Johnny boer mix)
  • 1 1/2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 kop zilvervlies rijst
  • 1 grote avocado
  • 2 theelepels citroensap
  • Zout en peper
  • 3 bosuien

Instructies

  • Snijd de rode ui doormidden en dan in partjes. Snijd de wortel in kleine blokjes. Pers de knoflook fijn in een knoflook pers of rasp deze. Zet een hapjespan op middelhoog vuur en voeg olijfolie toe. Voeg de wortel, ui en knoflook toe en fruit deze voor ongeveer 5 minuten tot de ui glazig is en de wortel zachter is geworden.
  • Snijd de paprika in blokjes van 1 cm en voeg deze toe aan de pan. Bak voor nogmaals 5 minuten.
  • Kook de zilvervliesrijst in 1,5 kop water, in 15 minuten gaar. Laat na het koken de rijst tien minuten staan, zonder de deksel van de pan te halen. Controleer of de rijst goed is en zet de pan afgesloten, in een handdoek gewikkeld, opzij.  
  • Laat de bonen en de mais uitlekken. Voeg vervolgens de bonen, mais en de kruiden toe en roer zodat de smaken zich goed mengen. Bak voor een minuutje en voeg dan de tomatenblokjes met het sap toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel voor 30 minuten sudderen. Voeg water toe wanneer het geheel te dik wordt.
  • Prak de avocado fijn. Voeg de citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. 
  • Snijd de bosuien in smalle rondjes.
  • Serveer de chili in een kom met de rijst en de gucamole bovenop. Bestrooi rijkelijk met bosui.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept