Geroosterde Bloemkoolsalade
Als kind was ik nooit zo’n fan van bloemkool. Alleen met een liter kaassaus erover vond ik het te pruimen. Tot ik leerde dat bloemkool veel beter tot zijn recht komt wanneer je hem roostert, in plaats van kookt. In dit recept voor geroosterde bloemkoolsalade combineer ik de bloemkool met Midden-Oosterse specerijen, verse kruiden en fris-zoete paprika.
Het roosteren van bloemkool is een trucje wat ik leerde van Ottolenghi. Ik ben al jaren een groot fan van deze kok en heb vrijwel al zijn boeken verzameld. Op Lowlands festival, nam een vriendin me eens mee naar de Plenty-foodtruck, geïnspireerd op Ottolenghi’s keuken. Destijds nog een bevlogen carnivoor en totaal niet bewust van hoe goed een aubergine kon smaken. Vanaf de eerste hap was ik een groot fan van de geroosterde aubergine met karnemelksaus. Ottolenghi heeft groenten sexy gemaakt en laat de wereld zien hoe je met de juiste technieken groenten de hoofdrol kan laten spelen, in plaats van ze te verdoemen tot side-dish.
Zo ook bloemkool dus. In zijn boeken experimenteert Ottolenghi met vrijwel alle mogelijke bereidingen. Zijn salade met zowel rauwe als geroosterde bloemkool vind ik ook een grote hit. Rooster een bloemkool bijvoorbeeld eens in zijn geheel; een mooie blikvanger voor een feestmaal. Voor deze geroosterde bloemkoolsalade snij ik de bloemkool eerst in roosjes. Door ze op deze manier te voorzien van olie en kruiden, krijg je van die super knapperige stukjes.
Er gaan een hele hoop verse kruiden in deze geroosterde bloemkoolsalade. Perfect als frisse tegenhanger voor de kruidige bloemkool. De linzen en de zilvervliesrijst maken deze geroosterde bloemkoolsalade tot een voedzaam vegetarisch hoofdgerecht. Dit gerecht is overigens ook makkelijke vegan te maken. Vervang de Griekse yoghurt in de saus door sojayoghurt of melk en laat de feta weg.
Geroosterde bloemkoolsalade
Ingrediënten
- 1 grote krop bloemkool
- 2 rode uien
- 310 gram linzen
- 15 gram platte peterselie
- 5 gram dille
- 2 paprika's
- 2 eetlepels Ras el Hanout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels koriander
- 2 theelepels komijn
- 175 gram zilvervliesrijst
- 400 ml water
- olijfolie
Groene tahin saus
- 100 ml tahin
- 2 eetlepels griekse yoghurt
- 30 gram bladpeterselie
- 3 eetlepels citroensap
- water
Garnering
- 200 gram feta
- 1 handje hazelnoten
- blaadjes platte peterselie
Instructies
- Breng de zilvervliesrijst in 400 ml water aan de kook. Wanneer het water kookt, draai het vuur laag en laat zachtjes koken voor 15 minuten. Giet af en laat nog 10 minuten in de pan staan. Laat de rijst vervolgens afkoelen op een koud oppervlak. Bijvoorbeeld in de schaal waar je de salade in gaat serveren.
- Verwarm de oven voor op 200 °C of de airfryer op 180 °C.
- Snijdt de bloemkool in kleine roosjes en doe deze in een kom. Voeg de specerijen aan de kom toe, samen met een snuf zout en peper. Besprenkel rijkelijk met olijfolie. Meng de ingrediënten vervolgens door elkaar met je handen, masseer de kruiden goed in de bloemkool. Verdeel de roosjes over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster voor 20 minuten in de oven. Gebruik je de airfryer? Doe de roosjes dan in het frituurmandje en rooster ze voor 15 minuten. Laat afkoelen.
- Giet de linzen af en lek deze uit.
- Snijd de rode uien en paprika's in kleine blokjes. Hak de kruiden fijn. Doe de rode ui, paprika, kruiden, uitgelekte linzen en afgekoelde bloemkool in een serveerschaal. Voeg een eetlepel citroensap toe en besprenkel met wat olijfolie. Hussel de ingrediënten door elkaar.
Groene tahin saus
- Doe alle ingrediënten samen in een food processor. Mix tot er een homogene saus ontstaat. Voeg vervolgens water toe om de gewenste consistentie te krijgen. Breng op smaak met wat peper en zout.
Garnering
- Verdeel de salade over vier kommen of diepe borden. Besprenkel de salades rijkelijk met de saus. Brokkel de feta over de salade. Hak de walnoten en garneer de salades ermee. Maak af met wat blaadjes peterselie.