Burrata saladebowl met geroosterde bietjes
Bietjes behoren tot mijn favoriete groenten. Vooral de grote winterbieten gebruik ik vaak. De aardse en tegelijkertijd zoetige smaak kan heel veel toevoegen aan een gerecht. En ze zijn ook nog eens super veelzijdig; rauw als carpaccio, gekookt door de risotto, of zoals in deze burrata saladebowl: geroosterd in balsamico.
Waarom ik nog meer van fan ben van bieten? Door de kleur! Bieten bevatten de natuurlijke kleurstof betanine. Zo wordt biet dan ook veel gebruikt om voedsel op een natuurlijke manier te kleuren, zoals deze funky rode biet pizzabodem van Magioni bijvoorbeeld. Deze intense rood-paarse kleur laat ieder bord opleven. Koken met bieten is wel altijd een struggle, want die kleur vlekt overal op. Als je mij rond ziet lopen met roze handen dan weet je hoe het komt. Wist je overigens dat rode bieten zelfs je plas roze kunnen kleuren? Haha!
Bietjes passen ook nog eens fantastisch bij kaas. Daarom heb ik ze in deze saladebowl gecombineerd met burrata, het luxere, romige zusje van mozzarella. Je kunt deze witte kaas kopen bij bijvoorbeeld de Albert Heijn of Italiaanse speciaalzaken. Burrata is al heerlijk op zichzelf, bijvoorbeeld op een kaasplank met brood om te dippen. Maar de kaas doet het ook heel goed in een frisse salade. In deze salade brengen de zoetzure cherrytomaatjes en frisse sinaasappeldressing, de aardse smaak van de bieten helemaal in balans. Ik denk dat deze salade fantastisch zou staan in een grote schaal, op een zomers gedekte tuintafel.
Nog een laatste tip: serveer deze burrata saladebowl met wat geroosterd brood erbij. Bijvoorbeeld ciabatta of spelt-stokbrood. Snijd het brood in sneetjes, en wrijf in met een platgedrukte knoflookteen en besprenkel met olijfolie. Even roosteren in een grillpan of in de oven en klaar. Simpel maar oh zo heerlijk.
Veel plezier met koken en en eet smakelijk!
Burrata saladebowl met geroosterde bietjes
Ingrediënten
- 250 gram gekleurde cherrytomaatjes
- 1 burrata
- 150 gram driekleuren quinoa
- 30 gram pijnboompitten
- 20 gram rode kool kiem
- 150 gram rucola slamelange
- 4 bieten
- 3 eetlepels balsamico azijn
Sinaasappel-dressing
- 1 sinaasappel
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel honing
Basilicum-olie
- 1 bosje basilicum
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijdt de rauwe bieten in blokjes van 2 cm. Doe ze in een ovenschaal en voeg de olijfolie en balsamico toe. Roer goed door. Rooster de bietjes vervolgens voor 20-25 minuten in de oven tot ze gaar en mooi gekleurd zijn. Vergeet niet tussendoor de bietjes om te scheppen, zodat ze gelijkmatig bruinen en de balsamico niet aanbrandt. Neem de bietjes uit de oven en laat afkoelen.
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen.
- Zet een kleine koekenpan op laag vuur. Rooster hierin de pijnnboompitten tot deze beginnen te geuren en een mooie kleur hebben. Je hoeft geen olie te gebruiken.
- Snijd alle cherrytomaatjes doormidden.
- Pluk de blaadjes van de basilicum en doe deze in een keukenmachine samen met de olijfolie voor de basilicum-olie. Pulseer tot deze een mooie consistentie heeft, de olie hoeft niet helemaal glad te zijn.
- Voeg alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en meng.
- Verdeel de salademix over twee kommen of diepe borden. Verdeel hier de afgekoelde bietjes, de tomaten en de pijnboompitten op.
- Haal de burrata uit de verpakking, giet af en snijdt deze voorzichtig doormidden. Leg voorzichtig een helft op elke salade. Zorg hierbij dat de room niet verloren gaat.
- Verdeel de basilicumolie over de burrata en de tomaatjes. Verdeel de dressing over de ele salade. Garneer met de kiemgroenten.