Bietenrisotto met geitenkaas en gekarameliseerde walnoten

Bietenrisotto met geitenkaas en gekarameliseerde  walnoten

Oh Mama Mia! Wat houd ik toch van risotto. Het herinnert me aan de reisjes die ik naar Italië maakte met mijn lief, waar ik, als het even kan, iedere avond een andere soort risotto probeer. Nog persoonlijker is risotto mijn medicijn tegen een dipje. Wanneer mijn hoofd vol zit, werkt het herhaaldelijk roeren in de pan therapeutisch. Als ik daarna op de bank kruip met een stomend kommetje, voel ik me altijd beter. Deze bietenrisotto is door de geitenkaas extra romig daarom een ultieme comfortfood.

Klassieke Italiaanse risotto is heerlijk in haar eenvoud. Risotto bevat vaak maar weinig ingrediënten. Investeren in goede kwaliteit producten doet een risotto daarom goed. Koop goede arborio rijst en gebruik het liefst een zelfgemaakte groentebouillon.

Deze versie is natuurlijk alles behalve klassiek Italiaans, maar daarom niet minder lekker. De fluweelrode kleur krijg je door naast naast de wijn en bouillon, bietensap toe te voegen. Iets waar ik van een Italiaanse nonna vast een pak slaag voor zou krijgen. Maar het werkt wel. Ik ben gek op geitenkaas, dus die gaat niet alleen in de risotto, maar ook erop, als garnering.

Risotto is het allereerste gerecht dat ik goed leerde maken. Veel mensen denken dat risotto moeilijk is om te maken, maar dat valt reuze mee. Als je de basics onder de knie hebt, zit je goed. Het belangrijkste ingrediënt voor risotto is aandacht. Houd je ogen op de pan, want als je afgeleid raakt, is je rijst zo aangekoekt. Ik zet daarom altijd eerst alle benodigdheden klaar. Rasp bijvoorbeeld eerst je kaas en maak je garnering klaar, voordat je de bietenrisotto op zet.

Op zoek naar nog meer comfort food in een kommetje? Probeer dan eens mijn kruidige chili sin carne. Nog meer bietjes? Neem dan een kijkje bij deze saladebowl met burrata en geroosterde bietjes.

Bietenrisotto met geitenkaas

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Comfort food, Kaas, Vegetarisch

Ingrediënten

  • 300 gram Aborio rijst
  • 100 mililiter droge witte wijn
  • 750 milliliter groentebouillon
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 3 gekookte bietjes in kleine blokjes
  • 125 gram zachte geitenkaas verkruimeld
  • 50 gram Grano Padano geraspt
  • handje gepelde walnoten grof gesneden
  • 2 eetlepels honing
  • 250 mililiter bietensap
  • 1/2 bosje verse tijm

Instructies

  • Verwarm de oven op 150 graden. Verdeel de walnoten over een met bakpapier bekleedde bakplaat en sprenkel de honing erover. Rooster voor 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Breng de groentebouillon aan de kook.
  • Snijdt de gekookte bieten in kleine blokjes, rasp de Grano Padano en verkruimel de zachte geitenkaas. Zet opzij.
  • Snijdt de sjalot brunoise en de knoflook fijn. Zet een ruime, diepe hapjespan op middelhoog vuur en voeg olijfolie toe. Fruit hierin de knoflook en ui tot deze zacht zijn, maar nog niet gekleurd.
  • Voeg de rijst toe en bak deze 2-3 minuten tot de korrels glazig worden.
  • Voeg de wijn toe en roer door. Wanneer de wijn bijna volledig is opgenomen, voeg je 3/4 van de bietensap toe.
  • Wanneer de bietensap is opgenomen voeg je een eerste schep bouillon toe. Voeg een paar takjes tijm toe. Nu voeg je steeds een schep bouillon toe tot de rijst gaar is. Roer steeds goed door. Wordt de kleur minder intens en wil je de risotto roder maken? Voeg dan de overige bietensap toe.
  • Wanneer de rijst bijna gaar is, voeg de bietenblokjes toe en roer goed door.
  • Wanneer de rijst gaar is, zet je de pan uit. Voeg de Grano Padano toe en de helft van de geitenkaas. Roer goed door.
  • Laat de risotto een paar minuten rusten. Verdeel de risotto over de pastaborden en garneer met de walnoten, de overige geitenkaas en verse blaadjes tijm.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept