Vega Gyoza Bowl met Miso Pompoen

Vega Gyoza Bowl met Miso Pompoen

In 2018 ben ik voor het eerst op reis geweest naar Japan, iets waar ik al een eeuwigheid van droomde. De reis was alles dat ik me had voorgesteld, en meer. Van de neonlichten van Tokyo, de geisha’s in Kyoto tot de hertjes in Nara, ik vond alles prachtig. Maar niets was zo prachtig als het eten. Want man, man, man, wat kun je in Japan heerlijk eten. Voor dit recept maakte ik een bowl voor mijn favoriete Japanse snack: de gyoza! Bovendien zijn de gyoza helemaal vega.

Gyoza’s zijn Japanse dumplings en worden traditioneel gevuld met varkensgehakt en geserveerd met een dip op basis van sojasaus. Mocht je naar Japan gaan, dan raad ik je zeker aan om eens te gaan eten in een gyoza-restaurant. De koks zijn hier de hele dag toegewijd bezig met het vouwen, vullen, stomen en bakken van gyoza’s. Het tempo en de precisie waarmee ze dat doen is bewonderenswaardig en een lust voor het oog. Ter ere van mijn verjaardag at ik deze week bij Yuzu, een modern Japans restaurant in den Haag. Vice riep hun gyoza uit de beste uit de test. En ik kan dat zeker beamen: sappig en zacht én een echte smaakexplosie. Ik was even weer helemaal terug in Japan…

Voor deze bowl heb ik gekozen voor een vega gyoza variant gevuld met paddestoelen. Het recept bevat kastanje champignons en shiitake, maar je kunt eigenlijk alle paddestoelen gebruiken die je lekker vind of die je toevallig nog over hebt. Naast de paddestoelen bevat het recept nog meer groenten. De boterzachte pompoen uit de oven met miso en honing vind ik echt heerlijk en gaan goed samen met de knapperige broccoli.

Daarnaast gebruik ik voor het gepocheerde eitje in dit recept een techniek die ik van Jamie Oliver heb geleerd: vershoudfolie. Je verpakt het rauwe ei in een zakje van vershoudfolie, en pocheert het daarin. Zo simpel en kan bijna niet misgaan!

Kijk hier voor meer Japanse recepten. Veel kookplezier en eet smakelijk!

Vega Gyoza bowl met miso-pompoen

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Japans
Porties: 3

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 225 gram rode rijst
  • 2 rode uien in ringen
  • 1 broccoli in roosjes
  • 1 handje sojabonen gekookt
  • 400 gram flespompoen in blokjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels miso
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing

Gyoza (10 stuks)

  • 100 gram kastanjechampignon
  • 30 gram shiitake
  • 1 bosui
  • 50 gram witte kool
  • 1 knoflookteen
  • 1/2 eetlepel sesamolie
  • gyozavelletjes
  • 65 ml water
  • ponzu om te dippen Of een andere dipsaus

Instructies

  • Zorg dat de gyozavellen zijn ontdooid.
  • Verwarm de oven op 180 graden. 
  • Snijd de witte kool, de paddestoelen en de bosui fijn. Zet een hapjespan op middelhoog vuur en voeg de sesamolie toe. Pers de knoflookteen en fruit deze kort in de pan. Voeg daarna de fijngesneden paddestoelen en de kool toe, tot deze een mooie kleur beginnen te krijgen. Bak de bosui kort mee. Giet vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de pan en laat het mengsel in een schaaltje afkoelen.
  • Pak een kommetje water en leg een gyoza vel op je hand. Voeg in het midden een flinke theelepel van het mengsel toe. Doop je vingers in het water en maak de randen van het velletje nat. Breng het bovenste en onderste uiteinde naar elkaar toe, zodat de vulling wordt bedekt. Maak de randen vervolgens dicht door het velletje van rechts naar links dicht te vouwen, zodat er een waaier ontstaat. Zie hier hoe je dat doet: https://www.youtube.com/watch?v=9uzGezdkuso. Druk de randen goed dicht, zodat er geen vulling lekt. 
  • Kook de rijst volgende de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst na het koken af en laat de pan vervolgens staan met de deksel erop, zodat de rijst goed kan drogen. 
  • Doe de pompoenblokjes in een ruime ovenschaal met de olijfolie, honing en miso. Meng deze goed en bak in de oven voor 25-30 minuten. Schep tussendoor de pompoenblokjes een aantal keer om, zodat het mengsel niet aanbrand. 
  • Zet een hapjespan met hoge rand op laag vuur. Voeg wat olijfolie toe. Verwarm hierin de uienringen. Voeg dan het water, de suiker en een snufje zout toe. Laat de uien zacht worden. Wanneer de pan te droog wordt en de uien nog niet zacht zijn, voeg je nog wat water toe. Zodat de uien zacht zijn en het water vrijwel verdampt, voeg je de honing en sojasaus toe, zodat en een donker gekleurd, stroperig geheel ontstaat. Zet de pan uit en zet het mengsel opzij. 
  • Zet een koekenpan op middelmatig vuur. Leg de gyoza naast elkaar in het midden en bak deze (zonder olie) voor een paar minuten tot de onderkant mooi goudbruin is. Voeg vervolgens het water toe. Zet de deksel erop en laat 3-4 minuten stomen. De gyoza zijn klaar als de deeg zacht maar nog stevig is.
  • Zet een wok op met olijfolie. Wok de broccoli roosjes voor 7 minuten en voeg dan de sojasaus toe. Wok dan nog 3 minuten tot de broccoli beetgaar maar nog wel knapperig is.
  • Breng een klein pannetje water aan de kook. Pak een klein kommetje en bedek deze met vershoudfolie. Voeg in het midden een paar druppels olijfolie en wat zout toe. Breek het ei in dit holletje. Breng vervolgens de randen naar elkaar en knoop of draai het pakketje dicht tot een zakje. Herhaal dit voor de andere eieren. Draai het vuur van het water laag, het moet niet meer borrelen maar net tegen het kookpunt aanzitten. Doe de zakjes vervolgens in de pan. Wacht tot het eiwit is gestolt, dit duurt ongeveer 3-4 minuten. Haal de zakjes uit de pan. Verwijder de zakjes van de gepocheerde eieren.
  • Verdeel de rijst over drie kommen. Leg de gyoza op de rijst. Verdeel de pompoenblokjes en de broccoli over de kommen. Leg het ei ernaast en de uien in het midden. Maak af met de sojabonen en wat sesamzaadjes. Serveer met dipsaus ernaast.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept