Tempeh poké bowl met pindadressing

Tempeh poké bowl met pindadressing

Ik ben gek op tempeh! Ik zou het wel iedere dag kunnen eten. Het liefst combineer ik deze vleesvervanger met fluffy rijst en een lekkere dressing en dat is precies wat we in dit recept gaan doen. Verse veggies erbij en je blaast al je vrienden omver met deze vegan poké bowl met tempeh!

Voor de tempeh-groentjes: tempeh is een veganistische vleesvervanger en wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. De bereiding is niet moeilijk, als je weet wat je moet doen. Er zijn heel veel bereidingen, zoals bakken in de pan of frituren. Mijn bevinding is dat tempeh het allerlekkerste wordt als je hem bereid in de hetelucht friteuse. Knapperig, maar niet droog. Exactly how I like it! Ik schreef eerder een heel blog over mijn bereiding van tempeh, mocht je er meer over willen weten.

Voor deze vegan poké bowl marineerde ik de tempeh in een spicy marinade van sambal en sojasaus. In het recept gebruik ik twee theelepels sambal oelek. Dit maakt de tempeh lekker pittig, maar zeker niet té. Houd je van extra pittig? Dan adviseer ik je om er gewoon nog een theelepeltje aan toe te voegen.

Tempeh combineert goed met aardse groentes. Rode kool lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende keuze voor een poké bowl, maar trust me, het is heerlijk. Met behulp van citroensap en zout, maak je een soort super snelle pickle. De wortellinten maak ik met behulp van een dunschiller. Mocht je in het bezit zijn van een spiralizer, dan zou je deze hier ook voor kunnen gebruiken.

De frisse pinda-limoen dressing maakt het gerecht helemaal af. Het zuurtje in de dressing is een fijne tegenhanger bij de spicy tempeh in de poké bowl. Ik maak de saus from scratch. Je kunt hier het beste 100% pindakaas voor gebruiken. Deze pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Zo krijg je de pure smaak van gemalen pinda’s, zonder de zooi.

Veel plezier met koken! Heb je deze tempeh bowl gemaakt? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien op Instagram met #zoesbowls.

Tempeh poké bowl met pindadressing

Deze vegan poké bowl wordt gemaakt met tempeh in plaats van vis en is lekker spicy! De frisse pinda-limoendressing maakt het af.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hawaiaans, Japans
Trefwoord: Pittig, Vegan, Vegetarisch
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 kop zilvervliesrijst
  • 1 grote wortel
  • 150 gram sojabonen
  • 1/2 komkommer
  • 250 gram tempeh
  • 1/4 rode kool fijngesneden

Pinda-limoen dressing

  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 limoen
  • 1 theelepel sojasaus
  • 150 milliliter water
  • 1/2 citroen

Garnering

  • zwarte sesamzaadjes
  • gefrituurde uitjes

Tempeh marinade

  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 theelepels Brandal sambal
  • 3 eetlepels sojasaus

Instructies

  • Doe de rijst in de pan samen met 1,5 kop water. Breng aan de kook. Laat de rijst voor 13 minuten koken. Giet de pan af en laat de pan daarna nog voor 10 minuten staan met de deksel erop. Doe de rijst in een plastic of houten kom (iets wat geen warmte vasthoudt) en laat afkoelen.
  • Snijdt de tempeh in gelijkmatige blokjes. Ik doe dit door de tempeh eerst in plakken van een cm dik te snijden. Dan snijdt ik de plakken in drie repen en vervolgens de repen in vier blokjes. Doe de blokjes in een ovenschaal die past in je airfryer. Voeg de ingrediënten voor de marinade toe en meng goed door. Stel de airfryer in op 180 graden en laat de tempeh hier 9 minuten in bakken. Roer de tempeh om de paar minuten om, zodat alle blokjes evenveel kleur krijgen. Laat de tempeh vervolgens afkoelen.
  • Snijd de rode kool in fijne reepjes en doe deze in een kom. Knijp de halve citroen hierover uit en bestooi met een beetje zout. Zet opzij zodat de rode kool zachter kan worden.
  • Doe alle ingrediënten voor de pindadressing in een kleine pan. Verwarm op laag vuur. Roer en wacht tot de ingrediënten zich mengen tot een uniforme substantie. Wanneer er een gladde, dunne dressing is ontstaan, zet je de pan uit en laat je de dressing afkoelen.
  • Kook de sojabonen voor 6 min in ruim water. Giet ze af en laat ze schrikken onder koud water. Bestooi met zeezout en zet opzij.
  • Schil de wortel met een dunschiller. Leg de wortel op een snijplank en houdt de wortel op zijn plek door een vork net onder het kopje te steken. Maar vervolgens horizontale bewegingen met je dunschiller vanaf de vork naar het kontje van de wortel. Op deze manier krijg je dunne, krullende linten. Leg de linten opzij.
  • Snijdt de komkommer in de lengte door de helft. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijdt de helften vervolgens in plakjes.
  • Tijd om de bowl samen te stellen! Leg de zilvervlies rijst op de bodem. Leg de tempeh, de wortellinten, de sojabonen, de komkommer en de rode kool hier kloksgewijs op. Garneer de komkommer met de sesamzaadjes en leg de gefrituurde uitjes in het midden. Serveer met de dressing apart.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept