Regenboog poké bowl met zalm (+ zo maak je blauwe rijst!)

Regenboog poké bowl met zalm (+ zo maak je blauwe rijst!)

Ik hoorde laatst in een podcast over foodtrends dat de populariteit van de poké bowl op z’n retour is. Op bijna iedere menukaart van bijna elk restaurant vind je tegenwoordig een poké bowl, en elke grote stad heeft wel een eigen poké-tent, maar blijkbaar komt deze trend in 2020 toch aan zijn einde. Ik protesteer! De poké bowl is lang niet zo schreeuwerig als de freakshake of eenzijdig als een bolletje cookie-dough. De combinatie van rijst, verse groentes en rauwe vis maakt dit voor mij een tijdloos gerecht. Poké forever! En dat vieren we met dit poké bowl recept met zalm.

En wie wordt er nu niet blij van al die kleurtjes bij elkaar? Sommige gerechten hebben wel eens de neiging om uit te vallen als een eentonige blob. Je kan alle bosui toevoegen die je wilt, maar chili sin carne blijft uiteindelijk toch een roodbruine brei, haha. Een poké bowl maken doe je met veel groentes, die vaak ook rauw zijn. En daarom kun je in dit gerecht lekker spelen met kleur. Wist je trouwens dat het eten van allerlei verschillende kleuren groentes ervoor zorgt dat je een even uitgebreid spectrum aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Iedere kleur is namelijk gelinkt aan een specifieke voedingsstof. Zo zitten rode groentes vol met vitamine C en bevatten paarse groentes anthoyanen, een krachtige antioxidant. Eat the rainbow is daarom helemaal geen verkeerd idee! In deze informatieve blog van Monique van der Vloed lees je er meer over.

Om de regenboog compleet te maken, heb ik in dit recept gekozen voor blauwe rijst. Dit is een trucje dat ik heb geleerd van de Pele surf shack, een fantastische vegan tent op het strand van Hoek van Holland. Je voegt aan het water butterfly pea flowers toe. Deze bevatten een natuurlijke kleurstof die de rijst blauw maakt. Wil je meer een lila look? Voeg dan een halve citroen toe. De butterfly pea flowers kun je kopen bij de grote Aziatische supermarkten of toko’s.

Wil je dit gerecht vega of vegan maken? Vervang dan de zalm door bijvoorbeeld tempeh. In dit recept voor een vegan poké bowl met tempeh vind je een heerlijke pittig gemarineerde versie. Een andere optie is vegan ‘zalm’ . De poké bowl met ‘zalm’ van Pele surf shack serveren ze een met een prachtige vegan zalm, gemaakt van cassave. De gelijkenis is echt bizar! Dat trucje zou ik ook nog eens super graag leren.

Heb je dit recept voor poké bowl met zalm gemaakt? Dan vind ik het super leuk als je het deelt op instagram met #zoesbowls.

Regenboog Pokébowl

Deze kleurrijke pokébowl met zalm en blauw gekleurde rijst is een feestje in een kommetje. Eat the rainbow!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hawaiaans, Japans
Trefwoord: Fris, licht, Vis
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 kop basmati rijst
  • 10 Butterfly pea flowers
  • 1/2 citroen
  • 1 wortel
  • 1 mango
  • 1 avocado
  • 6 radijsjes
  • 2 bosuien
  • 300 gram zalm
  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
  • 150 gram sojabonen

Marinade zalm

  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 3 eetlepels sojasaus

Dressing

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • 1 eetlepel sesamolie

Instructies

  • Doe de rijst in de pan samen met 1,5 kop water, de bloemen en de halve citroen. Meng het geheel even goed door elkaar. Breng aan de kook. Laat de rijst voor 13 minuten koken. Giet de pan af en laat de pan daarna nog voor 10 minuten staan met de deksel erop. Verwijder vervolgens de bloemen en de citroen. Doe de rijst in een plastic of houten kom (iets wat geen warmte vasthoudt) en laat afkoelen.
  • Kook de sojabonen voor 6 min in ruim water. Giet ze af en laat ze schrikken onder koud water. Bestrooi met zeezout en zet opzij.
  • Snijd de zalm in blokjes van 2 cm. Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Leg de blokjes in de marinade, roer goed door en zet opzij.
  • Schil de wortel met een dunschiller. Leg de wortel op een snijplank en houdt de wortel op zijn plek door een vork net onder het kopje te steken. Maar vervolgens horizontale bewegingen met je dunschiller vanaf de vork naar het kontje van de wortel. Op deze manier krijg je dunne, krullende linten. Leg de linten opzij.
  • Snijdt de mango in blokjes van 2 cm, de bosui in dunne plakjes en de radijsjes en avocado in plakken.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar in een serveerschaaltje.
  • Tijd om de bowl samen te stellen! Leg de blauwe rijst op de bodem. Leg de zalm, de wortellinten, de sojabonen, de mango en de radijsjes hier kloksgewijs op. Leg de avocado neer als een waaier. Bestrooi deze en de zalm met de sesamzaadjes. Maak af met de fijngesneden bosui. Serveer met de dressing apart.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept